دستگاه UPS (منبع تغذیه اضطراری) چیست؟

4/5
دستگاه UPS

دستگاه ups چیست؟

عبارت یو پی اس یا UPS مخفف Uninterruptible Power Supply یا همان منبع تغذیه بی وقفه می باشد، این دستگاه UPS تجهیز الکترونیکی جریان برق مورد نیاز وسایل برقی مصرف کننده را در زمان قطع برق تامین می نماید و در همین راستا پس از برقراری مجدد جریان برق شهری، وظیفه تنظیم و ثابت نگه داشتن برق شبکه را بر عهده دارد. همچنین در تجهیزات حساس مصرف کننده مانع از نفوذ نویز و اختلالات می گردد.

در واقع ups، دستگاه الکتریکی است که به صورت یک منبع تغذیه بی وقفه می‌باشد. ups، برای محافظت از سخت افزار و تجهیزاتی مانند سرور ها، سیستم های کامپیوتری، تجهیزات ارتباط از راه دور، یا سایر تجهیزات الکتریکی کاربرد دارد.

دستگاه UPS

افزایش ولتاژ برق یا قطعی برق در چنین تجهیزاتی میتواند باعث زیان هایی مانند اخلال در کسب و کار آنلاین، یا از بین رفتن اطلاعات مهم، یا اخلال در شبکه و اینترنت بشود که قطعا برایمان زیان آور خواهد بود. برای پیشگیری از چنین اتفاقاتی از ups استفاده میکنیم. در هنگام افزایش ولتاژ برق با قطعی برق، ups از برق باتری ذخیره شده در باتری خود استفاده می‌کنند.

انواع یو پی اس

انواع این محصول عبارتند از:

  1. یو پی اس آفلاین یا Off line UPS
  2. یو پی اس آنلاین یا On line UPS
  3. یو پی اس اینتراکتیو یا Line Interactive UPS

یو پی اس آفلاین (Off line UPS)

این نوع یو پی اس زمان قطع جریان برق در مدار فعال می شود.

 

یو پی اس آنلاین (On line UPS)

وظیفه این یو پی اس این است که با تصحیح ولتاژ ورودی یعنی تثبیت ورودی از نویز، خروجی صحیح را به بار مصرفی منتقل نماید که در نتیجه معمولا خروجی توسط این یو پی اس ها تامین می گردد. بایپس یا Bypass حالتی است که در زمان رخداد نقص فنی و یا افزایش دما به بیش از حد مجاز که فعال می شود و اصطلاحا یو پی اس به این Mode می رود.

در حال حاضر، بیشتر از ups آنلاین برای محافظت از تجهیزات الکترونیک یا سرور ها استفاده میشود. البته در زمان قطعی برق کاربران، متوجه فعالیت usp خواهند شد.

دستگاه UPS

یو پی اس اینتراکتیو (Line Interactive UPS)

وظیفه این یو پی اس این است که خروجی AC بدون اعوجاج ورودی را تامین نماید یعنی زمان های عادی ورودی را از طریق حالت بایپس به ترانسفورماتور انتقال داده که در این وضعیت ترانسفورماتور حکم شارژر را دارد.

دستگاه ups در اندازه واحد های مختلفی درست شده است. ممکن است یک یو پی اس برای محافظت از یک کامپیوتر ساخته شده باشد یا یک یو پی اس برای ساختمان ها یا تجهیزات الکتریکی برقی ساخته شده باشد.میتوان گفت وظایف اصلی یک دستگاه ups تامین ولتاژ مورد نیاز در هنگام خرابی یا قطعی منابع تغذیه میباشد و از باتری های قابل شارژ استفاده میکنند.

دستگاه UPS

اجزاء UPS

  • باتری (Battery): جهت ذخیره سازی انرژی الکتریکی و استفاده به عنوان منبع انرژی الکتریکی در یو پی اس
  • اینورتور (Inverter): جهت تبدیل جریان مستقیم به متناوب
  • شارژر (Charger): جهت شارژ باتری یو پی اس و تبدیل جریان متناوب به مستقیم
  • یکسوساز یا رکتیفایر (Rectifier): جهت تبدیل جریان متناوب ورودی به جریان مستقیم

نحوه انتخاب یو پی اس

توان مورد نیاز و توان مصرفی UPS چقدر می باشد؟

از جمله نکاتی که می بایست در زمان خرید یو پی اس لحاظ نمود توان مصرفی تجهیزات متصل به یو پی اس است. لذا در همین راستا می بایست توان تک تک تجهیزات مورد استفاده، محاسبه گردیده و در نهایت توان کلی مورد نیاز سنجیده شود. معمولا در اکثر دستگاه ها توان مربوطه با واحد وات روی آن درج گردیده است و یا می توان با ضرب جریان در ولتاژ، توان دستگاه را محاسبه نمود.

به این نکته توجه نمایید که پس از محاسبه توان کلی مورد نیاز، می بایست درصدی به این عدد اضافه گردد و یا به بیان دیگر، توان یو پی اس می بایست از توان مورد محاسبه بیشتر باشد. معمولا این اختلاف در حدود ۲۵ درصد باشد، مناسب است. از جمله فواید این عمل می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • با انتخاب توانی بیش از توان مورد نیاز و در صورت عملکرد دستگاه با جداکثر توان، آسیب و فشاری به دستگاه وارد نشده و طول عمر دسلگاه افزایش می یابد.
  • هنگام افزایش تجهیزات مورد استفاده دیگر نیازی به ارتقاء ups وجود نخواهد داشت همچنین از افزایش هزینه های آتی نیز جلوگیری شده است.

 

جالب است بدانید بزرگترین ups جهان، دارای یک سیستم ذخیره سازی الکتریکی با یک باتری ۴۶ مگاواتی، در فیربنکس، آلاسکا، کل شهر و روستاها را در طول قطعی برق پشتیبانی میکند. دستگاه های ups از لحاظ توانایی به واحد ولت آمپر یا kva  که بیانگر میزان توانایی جریان برق در ups در پشتیبانی از تجهیزات میباشند دسته بندی میشوند.

ups

هرچه مقدار kva  بیشتر باشد، از تعداد تجهیزات بیشتری پشتیبانی میکند. برای مثال برای اتاق سرور ها از یک یا دو واحد kva استفاده میکنند یا برای بیمارستان ها ممکن است تا حدود ۵۰۰kva آمپر برای بیمارستان ها استفاده کنند.

میزان برقی که ups میتواند در زمان قطعی برق تامین کند بستگی به باتری هایش دارد.برای مثال یک شرکت را در نظر بگیرید که در زمان قطعی، ups ممکن است ۱۰ الی ۱۵ دقیقه برق تجهیزات را تامین کند. میتوان از تعداد باتری هایی استفاده کرد که ups زمان بیشتری، برق تجهیزات را تامین کند.