ترانکینگ و کاربرد آن

4/5
ترانکینگ

ترانکینگ

ترانکینگ چیست؟

برای مکان هایی که می خواهیم حجم زیادی از کابل های مختلف را عبور بدهیم و کابل ها را از هم جدا کنیم از ترانک استفاده میکنیم. ترانک ها هم خانواده داکت ها هستند اما ترانک ها تفاوت های قابل توجهی با داکت ها دارند که آن را نسبت به داکت برتر جلوه میدهد.

ترانکینگ چیست؟ ترانکینگ کانالی محفظه دار در بسته از جنس پلاستیک، (pvc قوی) می‌باشد که از محفظه درونی خود ، کابل ها و سیم هارا عبور می‌دهد و از آن ها در برابر ضربات محافظت میکند کرد. ترانک از اجزا و قطعاتی مختلفی تشکیل شده است که هرکدام از قطعات بسیار کارآمد میباشدبرای مثال ما میتوانیم بر روی ترانک ، پریزبرق و پریز شبکه نصب کنیم که در داکت ها چنین امکاناتی وجود نداشت. ترانک در سایز و ابعاد مختلف و رنگ و طرح های خاص وجود دارد که برحسب نیازمان میتوان تهیه کرد.

ترانک ها درون محفظه خود شیارهایی دارند که بر روی آن ها پارتیشن نصب میشود.

ترانکینگ

در ترانک بالا ۳ عدد شیار مشاهده میکنید که بر روی هرکدام ۳ پارتیشن قرار میگیرد و محفظع درونی ترانک را به سه قسمت تقسیم می‌کند.

پارتیشن چیست:دیواره هایی هستند که انواع کابل ها و سیم هارا درون ترانک از یکدیگر جدا و تفکیک میکنند که بر روی شیارهای درون ترانک نصب میشوند.تمام ترانک ها قابلیت نصب پارتیشن را دارند.

مزایای پارتیشن: پارتیشن ها باعث نظم در کابل کشی درون ترانک میشود و میتوان کابل هارا مدیریت و دسته بندی کردپس از نصب پارتیشن ها، کابل ها و سیم هارا از هرپارتیشن عبور میدهیم و کابل هارا دسته بندی میکنیم.به علاوه پارتیشن باعث میشود سیم های برق بر روی کابل شبکه نویز نیندازد.به طوری که بین کابل شبکه و برق یک پارتیشن نصب میشود.

در قسمت پایین میتوانید تصاویری از پارتیشن را مشاهده کنید.

در بالا تصویری از پارتیشن را مشاهده میکنید که به صورت جداگانه بر روی شیارهای ترانک نصب میشود.

ترانک

مقاومت ترانکینگ :

ترانکینگ ها مقاومت بالایی در برابر ضربات فیزیکی دارند و مقاومت و طول عمر آن ها به کیفیت ساخت و مواد اولیه و شرکت تولید کننده آن بستگی دارد.ممکن هست شرکت هایی در ساخت ترانک از موادی استفاده کرده باشند که تا دمای خاصی در برابر شعله آتش مقاوم باشد،یا ترانک هایی تولید کرده باشند که در برابر نفوذ آب مقاومت بالایی داشته باشند و یا شرکتی دیگر در ساخت ترانک، از مواد اولیه و کیفیت ساخت متوسطی استفاده کند که ممکن است در مقابل عواملی مانند ضربات یا حریق مقاومت بالایی نداشته باشند و آسیب ببینند. البته همه ترانک ها ضد آب و ضد حریق نیستند.

به طور کل مقاومت ترانکینگ در برابر نفوذ آب،شعله آتش و ضربات فیزیکی به کیفیت ساخت مواد اولیه استفاده شده در ترانک و شرکت تولید کننده آن بستگی دارد.(منظور از کیفیت ساخت مواد اولیه، کیفیت موادی است که درpvc ترانکینگ به کار برده شده)

ترانک

جنس ترانکینگ :

ترانک ها همانند داکت از جنس pvc محکم (پلاستیک فشرده)ساخته شده اند،داکت و ترانک هر دو از pvc ساخته شده اند، اما در پلاستیکpvc ترانکینگ، از موادی استفاده شده است که مقاومت و کیفیت بیشتری نسبت به پلاستیک pvc داکت ها دارند. ترانکینگ ها از بدنه ای محکم و ضد ضربه ای و در بعضی از آن ها ساخته شده اند که در برند های مختلف جنس آن ها متفاوت است. از برند های مطرح ترانک و داکت که جنس و مقاومت خوبی برخوردار هستند، میتوان شرکت لگراند را نام برد. لگراند یک شرکت فرانسوی است که در کشورمان به فروش میرسد و قیمت بالایی نسبت به بقیه برند ها دارد. داکت البرز یک برند مطرح شده تولید داخل است که در مقایسه با بقیه برند های ایرانی کیفیت خوبی دارد.

کاربرد ترانکینگ :

در جزوات قبل کاملا در مورد داکت ها توضیح دادیم که چه مزایایی دارند. اما استفاده از همیشه مقرون به صرفه نیست. برای درک بهترشرکتی بزرگ را در نظر بگیرید که تعدادزیادی کارمند و اتاق دارد.این شرکت برای ارتباط بین سیستم های کامپیوتری بین کارمندان و مدیر شرکت نیاز به کابل شبکه دارند. به علاوه به کابل کشی برق،اینترنت، کابل دوربین های مداربسته، کابل تلفن یا سانترال، یو پی اس و … احتیاج دارند.همانطور که مشاهده میکنید به حجم زیادی از کابل بوجود می اید.از طرفی حفاظت از چنین کابل هایی بسیار مهم است. آسیب رسیدن به چنین کابل هایی باعث بروز مشکلات متعددی میشود از جمله: قطعی برق، تلفن، دوربین، اینترنت و… میشود.

حفاظت از چنین کابل هایی بسیار ضروری میباشد.به همین دلیل از ترانک استفاده میکنیم زیرا جنس بدنه آن ها محکم و در برابر ضربات مقاوم است و آسیبی به کابل ها وارد نمیشود. لازم به ذکر است که ترانک در برابر شعله آتش و نفوذ آب و ضربات، نسبت به داکت مقاومت بیشتری دارد.

در حالاتی دیگر در این شرکت میخواهند پریزبرق، پریز شبکه یا پریز تلفن برای کارمندان راه اندازه کند. ترانک قابلیت این را دارد که به راحتی برروی آن پریز برق و پریز شبکه یا پریز تلفن نصب کرد. چنین قابلیتی میتواند یکی از دلایل نصب ترانک باشد.

ترانک

پریز برق یا پریز شبکه ای که بر روی ترانک نصب میشود فقط برای ترانک ساخته شده اند و باید باید به صورت جداگانه تهیه کرد. یکی از دیگر از دلایل نصب ترانک به این گونه است که حجم کابل بیشتری را درون خود عبور میدهد و تمام ترانک ها قابلیت نصب پارتیشن را درون خود دارند، اما داکت ها حجم کابل کمتری را نسبت به ترانک درون خود عبور میدهند که فقط بعضی از انواع داکت قابلیت نصب پارتیشن دارند.

قیمت ترانکینگ:

ترانکینگ ها به دلایل مختلف نسبت به داکت ها قیمت بیشتری دارند. جنس بدنه محکم با مقاومت زیاد و استفاده از مواد اولیه مرغوب کارایی بیشتر و… سبب شده اند ترانک ها قیمت بیشتری نسبت به داکت ها داشته باشند. قیمت ترانک ها با توجه به کیفیت ساخت و مواد اولیه آن. سایز و ابعاد، با هم متفاوت است.

 

سایز و اندازه ترانکینگ:

ترانکینگ ها در سایز و اندازه های متفاوتی وجود دارد اما پر کاربرد ترین آن ها به شرح زیر است:

(عرض) * ۸۰ (ارتفاع)۸۰ میلیمتر            ۸۰*۵۰

۵۰*۱۰۰ میلیمتر       ۱۰۰ (عرض) * ۵۰ (ارتفاع)

۵۰*۱۵۰ میلیمتر       ۱۵۰(عرض) * ۵۰ (ارتفاع)

 

لازم به ذکر است که این سه ابعاد بیشترین کاربرد را دارند اما سایز و ابعاد های دیگری موجود است. برای مثال: ۵۰*۱۰۱ یا ۵۰*۱۰۱

ترانک ها معمولا در شاخه های دومتری به فروش میرسد، در صورت نیاز میتوان یک شاخه تهیه کرد و به اندازه دلخواه برش زد.

انواع ترانکینگ شبکه

در مطالب بالا راجع به ترانکینگ ها صحبت کردیم و با کاربرد آن ها آشنا شدیم. حالا میخواهیم در مورد انواع ترانکینگ صحبت کنیم. ترانکینگ ها انواع مختلفی دارند که کارایی هرکدام متفاوت است.

ترانکینگ ها از اجزای مختلفی تشکیل شده اند که هرکدام کارایی مخصوصی دارد و باعث نظم در کابل کشی و زیبایی محیط می‌شود.

ترانکینگ دیواری:

همانطور که از نامش پیداست بر روی دیوار قرار میگیرد.کاربرد آن در واحد های تجاری،دفاتر کارمندی،ارگان های دولتی،مجتمع های تجاری یا مسکونی ، بیمارستان ها و… میباشد. از ترانک دیواری میتوان برای کابل های شبکه، تلفن، کابل های برق، یو پی اس، کابل های دوربین مداربسته و… استفاده کرد.

همچنین، یکی از ویژگی های مهم ترانک، اضافه کردن ماژول (پریز برق،پریز شبکه،پریز تلفن و …) به ترانکینگ می‌باشد. مثلا تصور کنید اگر کنار میز کاری شما ترانک وجود داشته باشد، شما می‌توانید از داخل ترانک یک کابل برق عبور دهید، سپس کابل برق را به پریز برقی که از قبل برای نصب بر روی ترانک در نظر گرفته ایم متصل می‌کنیم. سپس پریز برق را بر روی ترانک نصب می‌کنیم. کاربرد ترانکینگ دیواری همانند کاربرد داکت ساده میباشد.

ترانکینگ دفنی:

ترانکینگ

ترانکینگ دیواری معمولا در ساختمان های اداری استفاده می‌شود. کابل های برق فشار قوی و ضعیف، یو پی اس، کابل های شبکه در آن بکار برده می‌شود.

ترانکینگ های دفنی در کف زمین به صورت روکار و توکار نصب می‌شوند.

در نصب توکار،ترانک دفنی کاملا بصورت توکار نصب می‌شوند و بر روی آن کاشی یا سرامیک قرار می‌گیرد، به طوری که فقط کانال محفظه کابل ها قابل مشاهده می‌شود.

نوعی دیگر نصب ترانکینگ دفنی به صورتی است که علاوه بر کانال محفظه دار کابل ها، در دسترس باشد. یکی از ویژگی های ترانکینگ دفنی این است که مقاومت بیشتری دارد، زیرا در کف قرار میگیرد، نسبت به بقیه ترانک ها کمتر در معرض اسیب قرار میگیرد و کابل ها امنیت یبشتری دارند.

ترانکینگ

در بعضی از محیط ها، مانند اتاق سرور و دیتا سنتر ها کابل ها از کف زمین به داخل رک انتقال داده می‌شوند. در ابتدا، کابل از از کف در ترانکینگ های دفنی قرار می‌گیرند. سپس کابل ها از ترانکینگ دفنی تا رک، کابل کشی می‌شوند

ترانکینگ ستونی:

ترانکینگ های ستونی در اتاق کنفرانس، مجتمع های آموزشی،ادارات دولتی، و… استفاده میشود.از کابل های برق، تلفن،کابل های شبکه میتوان در ترانکینگ های ستونی استفاده میشود. به علاوه میتوان به راحتی پریز های برق، شبکه و تلفن را بر روی ترانکینگ ستونی نصب کرد.

ترانکینگ

مثلا اگر بخواهیم برای یک اتاق آموزش پریز برق و تلفن نصب کنیم نیازی به ایجاد در دیوار نیست. میتوان به راحتی با نصب ترانکینگ ستونی به صورت افقی یا عمودی بر روی دیوار یا ستون، و نصب ماژول های مورد نیاز مانند پریز برق و شبکه بر روی ترانک، از آن استفاده کنیم.

در مقاله بعدی می خواهیم تفاوت داکت و ترانکینگ را بررسی کنیم که سوال خیلی از کاربران می باشد.